joi, 17 ianuarie 2008

Sirop de lamaie cu miere

Este nevoie de o lămâie potrivită, două linguri glicerină, un pahar cu miere.
Lămâia spălată bine se fierbe cu coajă cu tot la foc moale timp de zece minute, în 100 ml apă. Se lasă să se răcorească, se stoarce şi se strecoară printr-un tifon. La tot lichidul obţinut (zeama de lămâie împreună cu apa în care a fiert) se adaugă glicerina şi mierea. Se amestecă până la omogenizare şi se păstrează la frigider.

Lămâiul din imagine este al vecinei mele,
al meu este altoit şi în plină dezvoltare


Se dă la copii, după vârstă, una până la şase linguriţe pe zi până cedează tusea, apoi dozele se scad treptat. Adulţii iau în acelaşi fel trei până la şase linguri pe zi.
Are următoarele acţiuni terapeutice: calmant, emolient şi bacteriostatic, eutrofic asupra mucoasei căilor respiratorii.
Este indicat mai ales la tusea din bronşita cronică sau tusea spastică de orice altă natură.
Siropul nu trebuie ţinut mai mult de două săptămâni la frigider sau 2 - 3 zile la temperatura camerei căci devine toxic. Trebuie avut grijă că unele persoane s-ar putea să nu tolereze ingredientele respective.
Se păstrează în vase de sticlă sau ceramică smălţuită, închise ermetic, ferite de lumină, căldură, umiditate şi contaminare. Înaintea administrării se încălzeşte la temperatura corpului numai cantitatea care se bea.

Atentie mare! 
Se vor folosi numai lămâile care sunt din lămâii noștri crescuți în casă deoarece lămâile din comerț au coaja tratată cu substanțe chimice antimucegai care sunt cancerigene.

2 comentarii:

  1. interesant remediu pt tuse. Cred ca are gust f.f bun! m-ai facut curios!

    RăspundețiȘtergere
  2. F.F.F.BUN ACEST SIROP IL FACEAM SI EU LA COPII MEI ACUM25 DE ANI IN URMA ,EXCELENT

    RăspundețiȘtergere