luni, 10 noiembrie 2008

Cardul de gaste

Gâştele vecinului nostru stăteau nepăsătoare şi binedispuse pe drum când am ieşit şi le-am văzut. Cum aveam aparatul foto mi-am zis să le fac o poză. Dar când am pus mâna pe husa aparatului ele aşa s-au speriat şi au pornit în formaţie, grăbite spre casă şi nu s-au mai oprit. Am reuşit să fac doar poza aceasta. Li s-o fi părut suspect că cineva străin pentru ele să le facă poze.

13 comentarii:

  1. ce haioase :)))))))) si gratioase, evident ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am doua giste...si acuma si-au facut cuib si au pus vreo 20 de oua. Nimeni nu vrea sa le manince...nu stiu daca ele vor sa le cloceasca...ceva sfaturi? Ce faca gistele in cazul asta? Mama mea zicea ca ei puneau ouale de gisca sub closca sa le cloceasca...pai unele sint destul de mari...si n-am inteles; de ce trebuie gaina sa cloceasca ouale de gisca? De cind exploatarea asta...pai in tara asta cred ca gainile ar face greva...iti dai seama cit pregidism?

    Oricum , asta e situatia cu gistele mele. Si fac asa o mizerie de sint gata sa le dau de-acasa...Poate le platesc un bilet de avion sa vina in Romania...la voi la tara...or fi doua giste emigrante.
    Rodica

    RăspundețiȘtergere
  3. Rodica,
    hahahahaha...,daca una din ele nu-i gascan,cam greu de crezut ca vor iesi bobocei la primavara...
    Daca intrebarea ta este,pe langa haioasa si ...serioasa,atunci iti spun ce stiu eu de la mama mea si anume ca ele fac oua mai spre primavara,sa iasa boboci din ele cand da coltul ierbii si musai sa fie un gansac la 2 gaste,cam atatea lasa mama mea pe iarna,ca restul le luam noi la oras,gata congelate.Hmmmm,ce pofta mi-ai facut de o friptura de gasca!!!!
    Si ,de clocit,clocea gasca,ca altfel cum sa-si primeasca puii scosi de alta,hmmm....??? ;) :lol:
    Lia,
    faina poza si faine vedetele...O saptamana frumoasa!Tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai...stiu ca umbla tot impreuna la brateta...dar inafara de o galagie exagerata ca si cind ar birfii pe toata lumea si in afara faptului ca se scandalizeaza cind intra cineva strain in curte...n-am vazut nici un semn de "tandrete". Plus ca au facut acolo vreo 20 de oua, unele mai mari, altele mai mici, fara nici o regula...gistele astea sint de capul lor...vezi ce face libertatea?

    I-am sugerat lui Joshua, nepotul meu sa cumpere un incubator...cucoanele sau cucoana si cuconul nu dau semne de ...cloceala. Daca iasa pui am sa stiu precis ca am si un giscan la casa...daca nu...vom trai cu "misterul"...
    Rodica

    RăspundețiȘtergere
  5. Lasati-le sa cloceasca singure (au nevoie de liniste, intimitate, altfel renunta - si ele stiu cand trebuie sa le cloceasca)...
    Gascanul trebuie sa aiba o proeminenta la frunte, o frunte abrupta. Si un fel de cucui care se accentueaza o data cu varsta. La gasca, linia ce porneste de la varful ciocului pana pe crestetul capului, e aproape curba si continua, fara prag, ca la gascan...

    RăspundețiȘtergere
  6. Rodica,
    hahahahahaha...pai e simplu de recunoscut sexul la gaste,mai ales daca fac oua.Gasca,cea care face oua,are o burta mai lasata spre pamant,iar gascanul,nu.Dar,daca zici ca ai 20 de oua...pai e mai mult ca sigur ca nu-s de la una singura,ca o gasca depune cel mult 15 oua intr-o...sesiune de ouat.Asa ca,draga Rodica,eu cred ca-i mai bine sa le faci papara si sa nu le spui originea oualor,ca altfel...se duc pe apa sambetei. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiu daca le-ati vazut pe poza de pe blogul meu...sint diferite de alea din Romania.
    Ma voi duce imediat sa ma uit la ele sa vad daca se potriveste ce a zis funlw65...cu ciocul dunga aia, etc... Am observat insa ca la una cum zicea Elisa...i s-a lasat burta mai jos...cealalta e inca silueta...am sa ma duc sa-i numar ouale. Primul ou l-a scapat linga masina cred pe ciment...nu era pregatita saraca ...a luat-o ouatul prin surprindere, dar restul le-a pus intr-un cuibar facut undeva asa mai ascuns.

    Stiti ce? o sa fac poze si o sa le i le trimit lui Lia ca ei ii plac gistele...si o sa urmarim evenimentul impreuna...

    Numele gistelor este Lilly si Silly...sper ca nu-s si ele liberare ca n-are nimeni chef de papara lor...Elisa, nimeni din citi am intrebat nu vor ouale...puteti sa va inchipuiti asa ceva? Daca era buna mea in viata...am fi aflat si ce sex au gistele de mult...asa...stam si ne uitam la ele...

    Dar sa vedeti daca merge economia tot asa, cum om sta la rind sa oua gisca...si o sa ni se para ca are oua de aur...
    Rodica

    RăspundețiȘtergere
  8. Aici gasiti modalitatea de sexare a gastelor. :P

    Asta daca tot ati intrat in lumea pasarilor.

    Daca le priviti zilnic, le observati activitatea, veti vedea diferente de comportament (daca sunt mascul si femela), timbru vocal, aspect fizic, etc. Insa asta cere timp.

    RăspundețiȘtergere
  9. Click pe cuvantul "Aici" din comentariul de mai sus...

    RăspundețiȘtergere
  10. Si aici: http://www.poultrypages.com/goose-facts.html gasiti o pagina generala despre cresterea gastelor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Gata mi-s ma fac giscoloaga...

    Tot ma saturasem de facut harti electrice...

    :)funlw65 multumesc
    Rodica

    RăspundețiȘtergere
  12. :) Cu placere!

    Si ca sa fie treaba treaba, vedeti si aici pentru idei de amenajare a "habitatului" lor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Tare m-a binedispus acest articol! Lia mi-a amintit de gâştele pe care le-au avut părinţii mei. Şi le-ar fi avut şi acum dacă nu ar fi fost şi prin Bărăganul meu nenorocirea cu ..."gripa aviară"! Care, până la urmă...s-a dovedit că nu a fost nimic! Doar "omor" la greu printre bietele orătănii nevinovate, decimate fără rost.
    Curtea în care ele stateau se afla chiar aproape de ...fereastra camerei mele! Când voiam să mă odihnesc niţel...începea alarma generală! Parcă erau vapoarele în port, aşa ţipau de tare. Unele erau înalte, altele mai scunde, altele aveau pene creţe în coadă. Dar toate erau gălăgioase. Daca intra cineva străin la ele, tăbărau să-l ciupească!
    Lia, poate reuşeşti să le mai pozezi! Ca să le admirăm şi mai mult.

    Doamna Rodica, să vă trăiască gâsculiţele! Le-am admirat în pozele de pe blog. Sunt frumoase. Am văzut şi pe la noi ca acelea. Unii le spun gâşte "leşeşti" (adică "poloneze"!). Au o talie înaltă şi ciocul puţin mai coroiat şi cu negru. Gâscanul îl veţi depista imediat după gălăgie, agitaţie şi faptul că sare la apărare şi bătaie, ca să-şi apere "mândra"! :-)
    "A luat-o ouatul prin surprindere" - am râs cu lacrimi la propoziţia asta! Aveţi umor! Cred că ne veţi mai oferi relatări despre ele.

    RăspundețiȘtergere