luni, 8 iunie 2009

Ce trebuie sa facem cand sunt fulgere si trasnete

Rodica a scris pe blogul ei câteva reguli care trebuie ştiute şi respectate în cazul în care se pornesc descărcările electrice. Este bine ca să fie cunoscute de cât mai mulţi.
Rodica a fost electrocutată la 12.000 de volţi şi numai Domnul a făcut minunea ca ea să mai fie astăzi în viaţă.

Reguli în caz că fulgeră…

1. Plănuieşte din vreme evacuarea şi măsurile de protecţie. Când vezi primul fulger sau auzi tunetul, pune planul de urgenţă în aplicare. Acesta este timpul când să te adăposteşti într-o clădire sau propria maşină. Fulgerele de obicei apar înaintea ploii, aşa că nu aştepta să înceapă ploaia înainte de a opri activitatea.

2. Dacă eşti pe afara…încearcă să nu te uzi. Stai departe de locurile înalte. Stai departe de locurile deschise. Depărtează-te de orice lucru de metal, şi asta include conductori electrici, garduri de fier, maşinării, motoare, unelte de lucru, etc . Locuri periculoase de stat în acest timp sunt: în corturi, sub pomi sau în apropierea lor…sau umbrare. Dacă este posibil căutaţi refugiu în clădiri mari, puternice, sau în interiorul unui vehicul, cu ferestrele complet închise.

Dacă fulgeră aproape de tine când eşti afară, trebuie să:

1. Te laşi jos şi să ţii picioarele unul lângă altul, lipite. Puneţi mâinile peste urechi să minimalizezi orice stricăciune s-ar putea să ai la auz din cauza zgomotului.

2. Stai departe de alţi oameni…aproxsimativ 5 m distanţă între tine şi altă persoană.

3. Dacă esti înăuntru…Stai departe de apă. Stai departe de uşi şi ferestre. Nu folosi telefonul. Dă-ţi jos căştile de pe urechi . Închide sau scoate din priză şi stai departe de orice aparat electric, maşina de gătit, de spălat, de uscat, computere, TV, etc.

4. Suspendă orice activitate până când furtuna şi fulgerele au trecut de mai bine de 30 de minute.

5. Dacă o persoană a fost trasnită de fulger…nu vă fie teamă să o atingeţi pentru că nu mai are curent în corp…el s-a scurs. Aplicaţi procedeele de prim ajutor la o persoană electrocutată, dacă aveţi această calificare. Chemaţi la 112 după ajutor.

6. Învăţaţi pe de rost numerele unde puteţi chema în caz de accidente.

Respectaţi regulile de prevenirea accidentelor!
…………………..

Cum trebuie să te comporţi dacă conductori de curent electric (firele de electricitate) au căzut pe maşina în care te afli. Uneori în timpul furtunii sau mişcărilor seismice ori a altor defecţiuni şi accidente, aşa ceva se poate întâmpla.

Dacă maşina nu este în pericol să ia foc, este indicat să stai în maşină până când cineva va decupla curentul şi va fi posibil să te dai jos din maşină fără să fii electrocutat. Dacă însă eşti în pericol şi maşina a luat foc…este important să nu pui un singur picior jos din maşină ci să pui amândouă picioarele împreună. Lipite unul din altul şi să faci salturi la fel cu amândouă picioarele. Pământul este un bun conducător de electricitate şi când încerci să păşeşti…creezi un pozitiv şi un negativ şi…esti Aleluia. Este absolut obligatoriu să te depărtezi sărind aşa cu amândouă picioarele lipite cât mai departe de locul unde se face descărcarea electrică a conductorilor.

Mulţumim Rodica!

Iată că nu este de glumit cu vorbitul la telefon în timp ce fulgeră: vezi aici.

13 comentarii:

  1. Cand tuna si fulgera, primul lucru pe care-l fac e sa ma minunez de maretia Lui, apoi ma rog, apoi celelalte....Foarte interesant si folositor.

    RăspundețiȘtergere
  2. super tare...eu am mari probleme cu fulgerele...un prieten de-al meu a fost ucis de un fulger anul asta si de atunci fac cate un atac de panica la fiecare furtuna...as vrea sa stiu si mai multe despre puterea unui fulger asupra oamenilor..multumesc mult pentru informatii !!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim? Pentru mai multe detalii, contactati autoarea articolului pentru ca dumneaei lucreaza si in domeniu (energie electrica):
    Rodica Botan

    RăspundețiȘtergere
  4. oau ananim si eu am patito cu mama

    RăspundețiȘtergere
  5. eu mor de frica cand sunt fulgere sh trasnete:-ss mai ales sa fiu sh singura acasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna tuturor!
    Foarte util acest articol, si eu am o frica de tunete si fulgere si nu stiu ce sa fac, altii se bucura de ele, le place sa stea la freastra (si deschisa) sa se uite la ele iar eu stau prin baie de frica, ba incep sa am dificultati la vorbire, ba imi tremura o mana.. :((
    Numai bine tuturor

    RăspundețiȘtergere
  7. iti multumesc pt sfat,am 13 ani si imi este tare frica de fulgere,acest articol este foarte util,bravo.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mie imi este foarte frica de fulgere, deoarece am auzit la stiri multe cazuri cu oameni care au fost ucisi de fulger, cand vad cate o scanteie pe cer ma apuca fibrilatiile, oricum mersi pt sfat, cand o sa mai fie fulgere o sa ma incui in casa, bravo

    RăspundețiȘtergere
  9. foarte bun materialul,si mie imi e frica de fulgere,incep sa tremur si nu mai pot vorbii clar,ma balbai,doctorul mi-a zis ca am o fobie la fulgere nu pot sa ma controlez. am o intrebare: cate sanse exista sa fie lovita o casa de fulger? bva mulumesc,marius din valcea

    RăspundețiȘtergere
  10. @Anonim 1 e bine sa stii ce trebuie sa faci si ce nu atunci cand fulgera mai ales ca, asa cum spui, ai patit-o cu mama ta.

    @Anonim 2 cand iti este foarte frica stai de "vorba" cu Dumnezeu, roaga-te sau citeste Biblia (Psalmii te pot imbarbata. Sau oricare pasaj din Biblie doresti). Dumnezeu sa te intareasca!

    @Anonim 3, 4, 5, 6 cred ca puteti experimenta acelasi lucru sugerat pentru @Anonim 2.
    Marius cred ca numai Dumnezeu este Cel ce stie cate sanse sunt ca sa fie lovita de fulger o casa sau un om.
    Va doresc numai bine si Dumnezeu sa va ocroteasca pe toti!

    RăspundețiȘtergere
  11. mi-e mie f f frik de fulgere deoarece am stat de multe ori afara si sub o fanarie si a traznit un om la 5 metri de mn... am ramas fara glas si tremuram tot acum 1 luna ce sa fac ??spuneti-mi si mie de atunci cand fulgere tremur si ma balbai si pun patura in cap am ramas socat cand am vazut omul era carbonizat si de unde poti sa sti unde da fulgerul!!??
    e imprevizibil,numai dumzeu ne poate apara si la varsta mea la 15 ani am rams socat:(:((:(( Dumnezeu sa va apere!!! ce alte metode mai stiti de facut impotriva fulgerului?

    RăspundețiȘtergere
  12. @Anonim intr-adevar omul nu poate sa stie unde va lovi fulgerul de aceea trebuie sa ne incredintam in mana lui Dumnezeu. Numai El stie si ne poate ocroti. Tu ai trecut printr-o experienta grea si e normal sa fii speriat cand afara fulgera, dar gandeste-te ca Dumnezeu te-a pazit pe tine atunci si o poate face in fiecare clipa daca iti pui increderea in El.
    Dumnezeu sa fie cu tine!

    RăspundețiȘtergere
  13. eu stau cu laptop-ul pe furtuna :)) nu stiu de ce va e frica daca este sa va trazneasca atunci asta este asa a vrut Dumnezeu , nu trebuie sa ne speriem asa tare la fiecare tunet sau fulger , sper ca oricum in casa nu fulgera !!

    RăspundețiȘtergere